BIOLANen berrikuntza disruptibo eta iraunkorra, nitritoa kontrolatzeko haragiaren sektorean

Albisteak, Bizkaia

BIOMEAT 7000 NO2 –, elikagaien segurtasuna hobeto aztertzeko abangoardiako gailu berria

Elikagaietan nitritoak gehigarri kontserbatzaile gisa erabiltzea araututa dago, eta Europako araudiaren azken berrikuspenak are gehiago gogortzen du elikagaietan duten kontrola.

BIOMEAT 7000 gailu bakarra eta aurreratua da, hodeira konektatua, eta erabilera azkarra, erraza, zehatza eta moldakorra du edozein lagin-motaren tratamenduan. Haragi-produktu eko-diseinatuetan nitritoa kuantifikatzeko ekipoa da, ingurumenaren aldetik iraunkorra eta erabiltzailearen osasuna errespetatzen duena.

BIOLAN, elikagaien industriarentzat interesgarriak diren parametroak aztertzen espezializatua, bere negozioa mundu mailan pisu handiena duen elikagai-industrietara hedatzen jarraitzen du. Merkaturatze hau haragiaren sektorera bideratuta dago, baina aplikazio hori gainerako elikagai-segmentuetara hedatzea abian da.

BIOMEAT 7000 entzima-biosentsore espezifikoa da, erabilera errazekoa, eta nitrito-ioiaren kantitatea minutu batean baino gutxiagoan zehaztea ahalbidetzen du, balio-kateko edozein puntutan. Eramangarritasunak, datuen kudeaketak, diseinu optimizatuak eta erreaktibo arriskutsuak ez erabiltzeak oso tresna lehiakorra bihurtzen dute, ekipo moldakorra izateaz gain. Horri esker, gainera, intereseko parametroak neur daitezke, hala nola gatz-kontzentrazioa gailu berean.

Biosentsore hori gai da hainbat mailatan neurtzeko, haragi-produktu gordinetan, onduetan eta egosietan, eta hestebete mota guztietan, bai 10-75 mg/kg NO2- tartean azken produktuan, bai 50-250 mg/kg NO2- tartean, lehengaietan.

Haragi-industriak nitritoa (E 249-250) bezalako kontserbagarriak erabiltzen ditu haragi-produktuak egiteko prozesuan, bakterioen ugalketaren aurkako babes-efektuengatik, bereziki botulismoaren arduraduna den Clostridium botulinum-ena. Hala ere, oso onartuta dago elikagaietan nitritoak egoteak nitrosaminak sortzea eragin dezakeela janaria prestatzeko prozesu termikoetan, eta prozesu horietako batzuk kartzinogenoak direla. Ondorioz, nitrosamina horiek sortzeko arriskua minimizatu behar da, eta, horregatik, elikagaien segurtasuna zaintzen duten agintariek arautzen dituzte haragi-produktuetako nitrito-mailak.

Indarrean dagoen legeriak adierazten du nitrito kantitatea neurtu behar dela haragi-produktuari gehitu ondoren; aldiz, araudian berriki egindako aldaketa batek – 2025ean izango du eragina – adierazten du azken produktuan nitritoaren hondar-edukia neurtu behar dela, ontze-prozesuaren ondoren. BIOLANen tresna analitikoak erantzuna emango die bi kasuei, eta elikagaia prozesatzeko kateko edozein puntutan kontrolatzeko aukera emango du.

Gaur egun, hainbat metodo daude nitritoa haragitan kuantifikatzeko, baina hainbat desabantaila dituzte BIOMEAT 7000 soluzioaren aldean. Horietako asko ez dira hain zehatzak eta sentikorrak lagina aztertzerakoan, garestiagoak dira, erreaktibo toxikoak behar dituzte analisia egiteko, denbora gehiago behar dute eta analisia konplexuagoa da.

Gainera, BIOMEAT 7000 diseinuan eta fabrikazioan, hasieratik aplikatu dira ingurumen-irizpideak eta -eskakizunak, ekodiseinua eta horien bizi-zikloaren azterketa zainduz, material elektronikoa, osagai plastikoak, energia-kontsumoa eta ur-kontsumoa murrizteko. Alderdi horiek erabiltzaileari “ecofrienly” tresna bat eskaintzeko hartu dira kontuan.

BIOMEAT 7000 konektagarritasuna duten BIOLANen biosentsoreen belaunaldi berriari dagokio, eta horiekin prozesu analitikoaren jarraipen integrala egin ahal izango da, emaitzen bistaratze aurreratutik eta hodeian biltegiratzetik hasi eta produktuaren trazabilitateraino balio-kate osoan zehar. Ekipo azkarrak eta erabilera errazekoak dira, erabiltzaileari laguntza pertsonalizatua, alertak, txosten pertsonalizatuak eta informazio-sistemekin integratzeko gaitasuna eskaintzeko prestatuak, trazabilitate handiagoa lortzeko.

BIOLANen helburua, beste behin ere, inplikatutako eragileei balio-kate osoan erabakiak hartzea erraztea da. BIOLANek elikagaien sektorean erreferente dela erakutsi du, berrikuntza ikuspegi digitalizatu eta jasangarriarekin konbinatu baitu. Merkatuaren eskaeretara egokitzeko eta etorkizuneko joerei aurrea hartzeko duen gaitasunak, industrian lider gisa jartzeaz gain, elikagaien ekoizpena eredu seguru, arduratsu eta eraginkorragoetara eraldatzen ere laguntzen du. Bere mugak zabaltzen, teknologia berriak garatzen eta merkatuaren joerak ezagutzen jarraitzen duen heinean, bere lehiakortasuna eta eraginkortasuna handitzen jarraituko du, kontsumitzaileei eta gizartearen ongizateari mesede eginez.

Partekatu

Beste berri batzuk