CIC bioGUNEko ikertzaileek frogatu dute karbohidratoen digestioaren akats genetikoek heste suminkorraren sindromea eragiten dutela

Albisteak, Bizkaia

Hamar pertsonatik batek heste suminkorraren sindromea du, baina aukera terapeutikoak urriak dira, eta, oro har, eraginkortasun mugatukoak, etiologia ezezaguna dela eta

Gut aldizkarian argitaratutako ikerketa berri batek karbohidratoak digeritzen dituzten entzimen akats genetikoek SIIn lagun dezaketela erakusten duten ebidentzia berriak ematen ditu

Heste suminkorraren sindromea (SII) oso arazo gastrointestinal prebalentea da, eta munduko biztanleriaren % 10-15 ingururi eragiten dio. SIIaren sintoma arrunten artean daude abdomeneko mina, hantura, beherakoa eta idorreria. Nahiz eta SIIaren kausak oraindik ezezagunak izan, gizabanako kopuru handi batek sintomak agertzea karbohidratoak irenstearekin lotzen du, eta dietan horiek kentzea edo kontrolatuta murriztea onuragarria dela dirudi, paziente batzuen kasuan behintzat.

CIC bioGUNEko ikertzaileek, BRTAko kideak, Gut aldizkarian argitaratu dutenez, karbohidratoen digestioan parte hartzen duten geneen DNA aldaketek SIIa lehenesten dute.

Nazioarteko taldeak, CIC bioGUNEko Genetika Gastrointestinaleko Ikerketa Taldeko Ikerbasque Mauro D ‘Amato irakaslea eta LUM Unibertsitatea buru zituela, karbohidrato dietetikoen deskonposizioaz arduratzen diren entzima batzuk aztertu zituen (CAZimas izenekoak), eta frogatu zuen dagozkien geneetako aldaketa genetikoek eragina izan dezaketela gizabanako batengan SII garatzeko arriskuan. Lehenago jakinarazi zuten sakarasa-isomaltasako akats genetikoek (SI, sakarosa digeritzen duen entzima bat) areagotu egiten dutela SII arriskua. UK Biobank kohorteko 366.432 indibiduoren bizi-estiloari, genetikari eta osasunari buruzko datuak aztertuz, orain antzeko ebidentzia ematen dute beste bi CAZimarentzat, almidoia esaten duten AMY1B eta AMY2A amilasentzat.

“Azukreen eta/edo almidoiaren digestio txarrak, CAZima disfuntzionalen ondorioz, SII sintomak eragin ditzake, beheko hestean metatzen direlako. Hesteetako mikrobiotak hartzitu egiten ditu, eta hantura, gasak, sabeleko mina eta beherakoa eragiten ditu”, azaldu du D ‘Amato irakasleak. “CAZimetako geneen konposizio genetiko espezifikoak azal dezake zergatik pertsona batzuek sintomak izaten dituzten almidoia edo sakarosa duten elikagaiak kontsumitu ondoren, eta beste batzuek, berriz, ez”, gaineratzen du. Informazio hori estrategikoki erabil daiteke pazienteen CAZimasen profil genetikoan oinarritutako SIIa maneiatzeko ikuspegi dietetikoak pertsonalizatzen saiatzeko, egileek beren argitalpenean ondorioztatu dutenez.

MICIU/AEIk eta Europar Batasunaren «NextGenerationEU/PRTR» programak finantzatutako PCI2021-122064-2A dirulaguntza, «Bizitza osasungarri baterako dieta osasungarria» Europako Programazioko Ekimen Bateratuaren (JPI HDHL) eta ERA-NET Cofund ERA-HDHL (EBko Horizon 2020 Ikerketa eta Berrikuntza Programaren 696295. GA) esparruan; eta PID2020-113625RB-I00 dirulaguntza, MICIU/AEIk finantzatua.

Partekatu

Beste berri batzuk