Leticia Landa, Basque Culinary World Prize 2025 saria

Albisteak, Gipuzkoa

Eusko Jaurlaritzak eta Basque Culinary Centerrek sortu zuten 2016an, eta ekimen eraldatzaileak dituzten chefak eta talentua, ezagutza eta sormena duten eta jatetxeetako ohiko esparruak gainditzen dituzten profesionalak saritu dituzte, hainbat eremutan inpaktuak sortzeko

Lehen aldiz, sari honen irabazleak Basque Culinary Centerren bildu ziren, Euskadiko Parke Teknologikoko Donostia Campusean, hainbat jarduera izan zituen jardunaldi bakar batean: publikoari irekitako ekitaldi bat, eta, amaitzeko, Basque Culinary World Prize 2025 saria emateko ekitaldia

Basque Culinary Centerreko auditoriumean ikusi zen sukaldaritzak zientziaren edo teknologiaren aurrerapenekin nola lagun dezakeen, beroketa globalaren aurkako borrokarekin nola bat egin, elikadura hezkuntzan eta haurren elikaduran nola eragin, biodibertsitatearen defentsarekin nola bat egin, diabetesa edo obesitatea bezalako gaixotasunak areagotzea eragiten duten kontsumo-ohituretan aldaketak nola bultzatu, komunitateen garapen soziala sustatzen duten ahaleginen parte nola izan, edo tokiko ekoizle eta lurraldeen, jatorrizko kulturen edo mundu global batean mehatxatutako identitateen alde nola jarri, besteak beste.

SARI BAT BAINO ASKOZ GEHIAGO

Basque Culinary World Prize sariak sari bakar eta globala osatzen du, Eusko Jaurlaritzak eta Basque Culinary Centerrek ematen dutena, eta berrikuntza, teknologia, hezkuntza, ingurumena, osasuna, elikagaien industria eta garapen sozial eta ekonomikoa bezalako arloetan ekimen eraldatzaileak dituzten sukaldarien lana saritzen du.

2016an abiarazi zen, gastronomiak indar eraldatzailea izateko moduari buruzko testigantzak emateko, bikaintasunerako bokazioa duten gizon eta emakume ekintzaileen lana azpimarratuz; jende berritzaile eta sortzailearena; tematia, baina, batez ere, bere gizartearekin konprometitua.

1.250 izendapen baino gehiago eta 42 herrialdetako 850 izendapen inguru, 50 finalista baino gehiago eta aipamen bereziak, eta Venezuela, Kolonbia, Australia, AEB, Espainia, Sierra Leona eta Turkia bezalako nazionalitateetako 10 irabazle, prentsak onartutako “Gastronomiaren Nobel” sariaren analisi-ardatza izan dira. Nazioarteko ospe handiko akademiko eta adituek babesten dute, eta gure garaiko sukaldari onenetako batzuk hartzen dituzte barnean.

Edizio bakoitzean, Basque Culinary World Prize-k, irabazlearen eta aipamen berezien bidez, mezu bat bidaltzen du, eta nazioarteko komunitateak sukaldari batek balioa eman diezaiokeen arloak hauteman ditzan aprobetxatzen du.

LETICIA LANDA, 2025eko IRABAZLEA

Leticia Landa izendatu zuten Basque Culinary World Prize 2025 sariaren irabazle, La Cocina proiektuan egindako lanagatik. 20 urteko lana da, eta San Frantziskoko (AEB) sukaldaritza-sektorean formalki integratu nahi duten talentudun pertsonei prestakuntza, inkubazio eta laguntza emateko aukerak sortzera bideratuta dago. Pertsona horiek baztertuta dauden komunitateen parte dira, beren negozioak gidatu ahal izateko, errentagarri bihurtzeko eta, azkenik, beren hirietako ekoizpen-bihotzaren zati bihurtzeko, eta, horrela, gastronomiaren bidez, beren inguruneak eraldatzeko.

San Frantziskoko badian lanean ari diren 40 jatetxe, kafe eta kiosko baino gehiago igaro dira programatik. Bere lorpen handienen artean, Landak nabarmendu du parte-hartzaileen % 70ek negozio aktiboak dituztela graduatu eta 10 urtera.

Basque Culinary World Prize-ren 100.000 euroko zuzkidura ekonomikoak pertsonei eta gizarteari mesede egiten dion sukaldariaren ekimena babesteko balioko du edizio honetan. Leticia Landaren arabera, “ikaragarria izan da niretzat sari hau irabaztea eta azken asteetan Sukaldaritzaren profila mundu mailan nola igo den ikustea. Albistegietan La Cocina ikustean hainbeste urtez lan egin dudan chef guztiak zenbat hunkitu diren ikusteak baino gehiago asko bete nau. Esanahi handia izan du gure komunitatearentzat. “

Partekatu

Beste berri batzuk