BASQUE FOOD CLUSTERak sortutako ODSFOOD tresnari esker, hogei elikagai-enpresa baino gehiagok bat egin dute GJHak lortzeko erronkarekin
ODSFOOD, Gipuzkoako Foru Aldundiak sustatu eta finantzatutako proiektua da, eta Garapen Jasangarrirako Helburuei dagokienez, beren aurrerapenak neurtzeko aukera ematen die konpainiei
Euskadiko 25 elikadura-enpresak Garapen Jasangarrirako Helburuak sartu dituzte beren estrategian, 2030 Agenda euskal elikagaien sektorean txertatzeko BASQUE FOOD CLUSTERak garatutako ODSFOOD tresnari esker. Plataforma digital hori, hamar bat enpresarekin elkarlanean sortu da, eta kontsumitzaileekin kontrastatu da. Horri esker, konpainiek beren abiapuntuan eta beren jardueretan eragin handiena duten GJHen ezarpenean egindako aurrerapenak ezagutu ditzakete, eta horrek beren baliabideak eragin handiena izan dezaketen tokietara bideratzeko aukera ematen die.
Gipuzkoako Foru Aldundiak sustatu eta finantzatu du proiektua, eta tamaina eta jarduera mota desberdinetako elikadura-enpresek osatutako talde bultzatzaile batek gidatu du: Ameztoi Anaiak, Brioche Pasquier Recondo, Dastatzen Group, Elmubas, Euskaber, Mala Gissona eta Xumuxua. Talde bultzatzaile horrek diagnostikorako tresna erabilgarri eta ulerterraza diseinatu du sektore osorako. Gainera, proiektuak, arlo horretako konpainia aurreratuak diren Askora, Okin, Udapa eta Uvescoren laguntza izan du, bai eta Sinnple, gizarte- eta ingurumen-eragineko aholkularitzaren ekarpena ere.
ODSFOOD tresnarekin diagnostikatutako enpresen artean, Euskadiko elikagaien balio-kateko azpisektore guztien ordezkaritza dago: lehen mailako ekoizpena, arrantzaren eraldatuak, haragiaren, esnekien, ogiaren eta errotaritzaren, eta edarien sektorea, banaketa eta merkaturatzea, HORECA kanala eta beste industria batzuk, hala nola petfood eta janari prestatua. Hau da, lortutako emaitzek sektore osoaren ordezkaritza ematen dute.
Proiektuaren ondorioak Donostian aurkeztu dira, Ekonomia Zirkularraren erronkei eta GJHak elikagaien enpresan sartzeari buruzko jardunaldi baten barruan. Enpresa parte-hartzaileek nabarmendu dutenez, GJHen integrazioak erakargarriagoak izaten laguntzen die hornitzaileei, bezeroei eta administrazioei begira, jasangarritasuna bultzatuz eta, aldi berean, lehiakortasuna hobetzen lagunduz. Azken batean, gizartearen eskakizunetara egokitzeko eta oparotasun ekonomikoa sortzeko gai izateko aukera ematen die, eta, aldi berean, gizartearen eta ingurumenaren ongizatea hobetzen du.
Garapen Jasangarrirako 17 Helburuen artean, 12. helburua da garrantzitsuena aztertutako enpresentzat: ekoizpen eta kontsumo arduratsua. Lehentasunez lantzen dituzten arloei dagokienez, beren jarduerarekin erlazionatutakoak nabarmentzen dira: prozesua, produktua eta pertsonak. Eremu horietan aurrera egin ondoren, kanpora begiratu eta beren ingurunea eta komunitatea hobetzeko ekintzak abiarazten dituzte, hala nola gizarte arloko kausei laguntzea edo GJHekiko konpromisoa agerian jartzen duten ekimenetan parte hartzea, Mundu Itunaren Sarean, besteak beste.
Hala ere, datuek agerian uzten dute, batzuetan, enpresaren jarduerarako GJH garrantzitsuenak ez direla enpresak garrantzitsutzat hartu dituen GJHak, eta horrek agerian uzten du arlo horretan lana dagoela oraindik egiteko.
Elikagai-enpresa eredu berrirantz
Enpresa bakoitzaren egoerari buruzko informazio zehatza emateaz gain, ODSFOODek sektorearen diagnostikoa lortzeko aukera ematen du, eta horrek elikagaien sektorerako jarduketa-ildo komun eta espezifikoak identifikatzea errazten du. Ikuspegi sektorial hori funtsezkotzat jotzen da sektoreak 2030 Agendaren helburuei egiten dien ekarpena era eraginkorrean bideratzeko.
Ildo horretan, nekazaritzako elikagaien sektorea GJHak lortzeko garrantzitsuenetakoa da, izan ere, eragin zuzena du kontsumitzaileen ongizatean eta osasunean, milioika pertsonaren bizi- eta lan-baldintzetan eta planetako baliabideetan.
Horregatik guztiarengatik, ODSFOODek bide bat ireki nahi du Euskadiko elikagai-enpresa eredu berrirantz, ingurumen- eta gizarte-mailan duen garrantziaz kontzientzia handituz, bere estrategian garapen jasangarriarekin erlazionatutako gaiak txertatuz eta kontsumitzaileen eskaerei hobeto erantzunez.
Gipuzkoako Foru Aldundiaren Ekonomia Sustapen, Turismo eta Landa Inguruneko Departamentuak Gipuzkoako enpresa sarearen aukerak, balio diferentziala eta jasangarritasuna sustatzeko duen programaren barruan dago proiektua.
BASQUE FOOD CLUSTER
Basque FOOD CLUSTERak euskal elikaduraren balio-kate osoko enpresen lehiakortasuna hobetzeko egiten du lan. 120 konpainia, erakunde eta entitatek, horien artean azpisektore bakoitzeko enpresa liderrak, osatutako sozietate-oinarriarekin, erakundea Euskadiko elikaduraren erreferentziazko eragile gisa finkatu da, baita enpresa-sarearen eta erakundeen arteko solaskide nagusi gisa ere. Bere helburu estrategikoen artean, sektoreko enpresei laguntzea nabarmentzen da, merkatu-garapenean, berrikuntza teknologikoan eta berrikuntza ez-teknologikoan, ezagutzan eta kontsumitzailearekiko harremanean balio handiko proiektu partekatuen garapena eta lankidetza sustatuz eta dinamizatuz. Talentua erakartzea eta leialtzea ere azpimarratu behar dira.