CIC bioGUNEk esperimentalki frogatu du azukreen formazioa ulertzen lagunduko duen giltzarrizko episodio kimiko bat
Azukreen formazioko eta hausturako erreakzio kimikoetan, bizitza labur-laburreko gertaera batzuk ematen dira, tartekariak izenekoak. Horien existentzia ezaguna zen teoria mailan, baina inork ez du era enpirikoan egiaztatzerik izan orain arte.
CIC bioGUNE Biozientzietako Ikerketa Kooperatiboko Zentroak koordinatutako ikerketa-proiektu bati esker, era enpirikoan behatu ahal izan da lehendabiziko aldiz, substantzia horien formazioko eta hausturako erreakzio kimikoetan gertatzen diren tarteko pausoetako bat.
“Erreakzio kimiko guztietan gertatzen diren pauso horietan, bizitza labur-laburreko espezie kimikoak sortzen dira, tartekariak izenekoak, oso-oso nekez hauteman daitezkeenak. Zailtasun guztien gainetik, baditugu horien existentzia ondorioztatzen dituzten ezaguera teorikoak, baina frogaketa esperimentala dugu zientziaren aurrerapenaren gakoa”, adierazi du ikerketa lideratu duen Jesús Jiménez Barbero CIC bioGUNEko zuzendari zientifikoak.
Adituak ziurtatu duenez, glikosil-oxokarbenio ioia deritzon tartekari hori teorikoki azalduta zegoen, baina orain arte ezin izan da era esperimentalean detektatu.