Euskadiko Elikagaien eta Edarien Industriak 30.000 langile baino gehiago hartuko ditu datorren hamarkadan

Albisteak, Araba, Bizkaia, Gipuzkoa

BASQUE FOOD CLUSTERek enpresen talentu-beharrak aztertzen ditu, prestakuntza-eskaintza egokitzeko eta lehiakortasuna bultzatzeko

Jardueraren hazkundeak ia 19.000 enplegu berri sortzera behartuko du, eta erretiroen ordezkapenak 11.500 laneratze eskatuko ditu une honetatik 2035era bitartean

Aurreikuspenen arabera datozen urteetan gertatuko diren enpresa-jardueraren hazkundeari eta erretiro masiboei erantzuteko beharrak eragin handia izango du EAEko elikagaien sektoreko enpleguaren etorkizunean. Hala antzeman du BASQUE FOOD CLUSTERek, enpresetako prestakuntza-beharren diagnostikoa egiteko gauzatutako eta Lanbide – Euskal Enplegu Zerbitzuak diruz lagundutako proiektuaren bidez. Zehazki, Euskadiko Elikagaien eta Edarien Industriak –arrantza, okela, ogia eta errotaritza, esnekiak, edariak eta pisu txikiagoko beste sektore batzuen jarduera industriala barne hartzen du, hala nola baratzezaintza eta fruta hazkuntza edo animalien elikadura– une honetatik 2035era bitartean 30.000 pertsona baino gehiago hartu beharko dituela aurreikusten da.

Futurelanen, Lanbideren Behatokiaren, datuen arabera, elikagaien sektoreari lotutako okupazio nagusietarako aurreikusitako bilakaera oso positiboa da. Ildo horretan, gaur egun 27.500 pertsona enplegatzen dituen Elikagaien eta Edarien Euskal Industriak 19.000 lanpostu berri sortu beharko ditu jardueraren hazkundearen ondorioz, eta beste 11.500 pertsona hartu beharko ditu datorren hamarkadan aurreikusitako erretiroak ordezkatzeko.

Ondorio horiek BASQUE FOOD CLUSTERek antolatutako ‘Talentuaren arloan berrikuntza bultzatzeko erronkak eta aukerak’ izeneko jardunaldian aurkeztu dira. Prospektiker proiektuaren aholkulari kolaboratzailearen eskutik, sektorearen eraldaketak lan-profil berrien gero eta eskaera handiagoa ekarriko duela aztertu da. Adibidez, digitalizazioaren eta robotizazioaren arloan, elikagai-prozesuen eskuzko izaerarengatik beste industria batzuekin alderatuta inpaktua txikiagoa izango den arren, zibersegurtasuna etorkizunerako funtsezko eremu gisa azaleratzen ari da.

Era berean, gaitasun espezifikoak izateko beharra areagotu egingo da elikagaien osasunean eta higienean, azpiegitura teknologikoen mantentzean, alergenoen kontrolean eta elikagaien segurtasunean. Era berean, kontsumo-ohituretan produktu ekologikoagoak, tokikoagoak eta jasangarriagoak lortzeak negozio-aukera berriak bultzatuko ditu sektorean.

Azterlanak Prestakuntza Dualaren eta kontratazio-konpromisoa duten jardunbide-programen arrakasta nabarmentzen du, enplegagarritasuna bermatzeko tresna eraginkor gisa. Hala ere, belaunaldien arteko errelebuak erronka kritikoa planteatzen du: funtsezkoa da irteten diren belaunaldien ezagutza belaunaldi berriei transmititzea, bereziki demografia-eskasia eta plantillak atzerriko profesionalekin dibertsifikatzea gero eta handiagoa den testuinguruan.

Euskadiko Elikagaien eta Edarien Industriak beste erronka garrantzitsu batzuei ere egin behar die aurre, hala nola ekoizpen-kostuen handitzeari, kanpo-merkatuekiko mendekotasunak eragindako hornidura-arazoei, eta gero eta zorrotzagoak diren ingurumen-araudietara egokitzeko beharrari.

Partekatu

Beste berri batzuk