Bertako produktuari balioa emateko ebaluazio-sistema

Bizkaia

AZTI  eta  NEIKER  zentroek  elikagaien  sostengarritasuna  neurtzeko  tresna  bat  aurkeztu  dute

AZTI-AlimentosLocalesTokiko  elikagaien  produkzioak  ageriko  onurak  ditu  gizartearentzat.  Enplegua  sortzen  du,  ingurumen-aztarna  txikiagoa  eragiten  du,  eta  posible  egiten  du  lurraldeko  kulturarekin  lotutako  produktu  propioak  mantentzea.  Elikaduraren  industriak  15.000  lanpostu  eta  4.400  milioi  euro  inguruko  salmentak  sortzen  ditu  urtero  Euskadin,  eta  2015ean  %5eko  hazkundea  izan  du.  Hala  ere,  tokiko  ekoizleentzat  zaila  da  inportatutako  elikagaiekin  lehiatzea,  kanpoko  produktuek  prezio  baxuagoak  dituztelako  eta  ez  daukatelako  tresnarik  herritarrei  erakusteko  nolako  balio  erantsia  duen  bertako  produktuak  kontsumitzeak,  bai  ingurumen  arloan  eta  bai  ekonomian  nahiz  gizartean.

AZTI  eta  NEIKER  ikerketa  zentroek  ebaluazio-sistema  bat  garatu  dute  bertako  elikagaien  sostengarritasuna  ebaluatzeko,  eta  hala,  ekoizle  zein  kontsumitzaileei  neurketa-tresna  zorrotz  eta  egiazko  bat  eskaintzeko.  Eusko  Jaurlaritzak  finantzatu  du  proiektua  Ekonomi  Garapena  eta  Azpiegiturak  Sailaren  bitartez.

Irakurtzen karraitzeko

Partekatu

Beste berri batzuk