Bertako produktuari balioa emateko ebaluazio-sistema
AZTI eta NEIKER zentroek elikagaien sostengarritasuna neurtzeko tresna bat aurkeztu dute
Tokiko elikagaien produkzioak ageriko onurak ditu gizartearentzat. Enplegua sortzen du, ingurumen-aztarna txikiagoa eragiten du, eta posible egiten du lurraldeko kulturarekin lotutako produktu propioak mantentzea. Elikaduraren industriak 15.000 lanpostu eta 4.400 milioi euro inguruko salmentak sortzen ditu urtero Euskadin, eta 2015ean %5eko hazkundea izan du. Hala ere, tokiko ekoizleentzat zaila da inportatutako elikagaiekin lehiatzea, kanpoko produktuek prezio baxuagoak dituztelako eta ez daukatelako tresnarik herritarrei erakusteko nolako balio erantsia duen bertako produktuak kontsumitzeak, bai ingurumen arloan eta bai ekonomian nahiz gizartean.
AZTI eta NEIKER ikerketa zentroek ebaluazio-sistema bat garatu dute bertako elikagaien sostengarritasuna ebaluatzeko, eta hala, ekoizle zein kontsumitzaileei neurketa-tresna zorrotz eta egiazko bat eskaintzeko. Eusko Jaurlaritzak finantzatu du proiektua Ekonomi Garapena eta Azpiegiturak Sailaren bitartez.