Eusko Jaurlaritzak elikagai eta edarien industriara bideratutako berrikuntzarekin duen konpromisoa indartu du, “Food 4 Future” biltzarraren bigarren edizioan

Albisteak, Araba, Bizkaia, Gipuzkoa

Euskadi Basque Country, land of opportunities erakustokiak gure lurraldearen indarra erakutsi du, nekazaritzako elikagaien sektorearekin zerikusia duten enpresa publikoen (Hazi, Neiker eta Elika), Nazioartekotzeko Euskal Agentziaren eta Invest In Basque Country taldearen (biak SPRI taldekoak) presentzia bateratuarekin

Ekitaldiak nazioarteko 5.000 profesional baino gehiagoko 16 herrialdetako 286 erakusketari eta 353 hizlari bildu zituen

Arantxa Tapia Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumeneko sailburua Food 4 Future kongresuaren bigarren edizioaren inaugurazio-ekitaldiko buru izan da. Biltzar hori elikaduraren eta edarien industriari zuzendutako berrikuntzaren arloko munduko ekitaldirik garrantzitsuena da, eta joan den astean egin zen Bilbao Exhibition Centerren.

Tapia sailburuarekin batera izan ziren Juan Mari Aburto Bilboko alkatea, Ainara Basurko Bizkaiko Foru Aldundiko Ekonomia Sustatzeko foru diputatua eta Fernando Miranda Estatuko Nekazaritza eta Elikadurako idazkari nagusia, Food 4 Future Expo Foodtecheko presidente Jordi Gallésekin batera.

Bi edizio besterik ez ditu, Food 4 Future ezinbesteko hitzordua bihurtu da mundu mailako elikagai- eta edari-enpresentzat. Biltzarra, beraz, The Food Global Ecosystem ekimena ezagutarazteko plataforma bat da, munduko erronkarik garrantzitsuenetako bati erantzuteko ekosistema propioa: elikadura osasuntsu eta iraunkorraren zaintza.

F4Fko gai nagusiak

Automatizazioa, prozesatzeko teknika berriak, belaunaldi berriko osagaiak eta jasangarritasuna dira edizio honetan jorratu diren gai nagusietako batzuk.

Lehenengo egunean, kongresuak arrantza, haragi eta agritech industriako elikagaien ekoizpen adimenduna jorratu zuen Big Data edo Adimen Artifiziala erabiliz.

Bigarren egunean, jasangarritasunaren tratamendu globalean oinarritu zen, proteina eta osagai iturri berriak aztertuz eta gizarteen dieta eta kontsumo-eredua nola eralda dezaketen aztertuz, jasangarriagoak izateko. Era berean, hondakinen, emisioen eta plastikoen erabileraren murrizketa aztertu zen, packaging-ean berrikuntzak aurkeztuz.

Hirugarren eta azken egunean elikagaien osasuna eta segurtasuna aztertu zen, teknologia berriak erabiliz. Elikagaien iraultzaren buru izan ziren, besteak beste, Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), Ignacio Muñoz (Angulas Aguinaga), Carmen Gómez-Acebo (Coca Cola) eta Ricardo Fernández (Carrefour).

Euskadiko standa

Enpresa-garapena eta enpresa eta negozio berrien sorrera bultzatzea dira Eusko Jaurlaritzaren funtsezko apustuetako bi elikaduraren eta gastronomiaren balio-katea indartzeko eta hazteko, sektore hori estrategikoa baita euskal ekonomiarentzat. Hori dela eta, Eusko Jaurlaritzak leku garrantzitsua izan zuen kongresu horretan, stand bat, non elikagai-enpresen eskura erakunde-mailan jartzen diren tresnei buruzko informazioa eskaini baitzen.

Euskadi Basque Country, land of opportunities erakustokiak lurraldeak elikagaien arloan duen indarra erakutsi zuen, nekazaritzako elikagaien sektorearekin lotutako enpresa publikoen (Hazi, Neiker eta Elika), Nazioartekotzearen Euskal Agentziaren eta Invest In Basque Country taldearen presentzia bateratuarekin. F4Fn euskal elikagaien ekosistemako beste eragile batzuk ere izan ziren, hala nola AZTI, Basque Food Cluster eta Tecnalia, besteak beste.

Eusko Jaurlaritzak hainbat tresna eskaintzen ditu, hala nola startupetarako laguntza- eta akonpainamendu-programak, dagoeneko finkatuta dauden eta berrikuntzan aurrera egin nahi duten enpresentzako ikerketa-zentroen sare garrantzitsu bat, edo kokalekuei, baldintzei eta abarri buruzko informazioa, Euskadin kokatu nahi duten atzerriko enpresentzat. Azken batean, elikadura-ekosistema egituratu bat, sektorearen erronka estrategikoetarako irtenbide berritzaileak garatzen dituena, eta, horrela, nazioarteko eragileekin lankidetza eta lehendik dauden gaitasunak sustatzen dituena, elikagaien sektorea modu jasangarrian, seguruan, osasungarrian eta berezian eraldatzeko.

Azalpenezko zatiaz gain, euskal enpresa publikoek hitzaldiak eta hitzaldi teknikoak eskaini zituzten hiru egunetan zehar. Horietan, Neiker, Hazí eta Elikako adituek hainbat gai jorratu zituzten, hala nola datuen zientzia nekazaritzan aplikatzea, jasangarritasuna, karbono-aztarnaren murrizketa, kontsumitzaileen behar berrien azterketa, biosentsoreen teknologia eta adimen artifizialeko aplikazioak, besteak beste.

Partekatu

Beste berri batzuk